Het Diepe Ecologie Platform

 1. Het welzijn en gedijen van menselijk en niet-menselijk leven op aarde heeft in principe een waarde op zichzelf (synoniem: intrinsieke, inherente waarde). Deze waarden zijn gelijk verdeeld en onafhankelijk van het nut van de niet-menselijke wereld voor menselijke doeleinden.
 2. De rijkdom en verscheidenheid van levensvormen dragen bij aan de verwezenlijking van deze waarden en hebben ook waarde op zichzelf.
 3. Mensen hebben niet het recht om de rijkdom en verscheidenheid te verminderen, behalve om hun essentiële en vitale behoeften te bevredigen.
 4. De huidige menselijke tussenkomst in de niet-menselijke wereld is buitensporig, en de toestand verergert snel.
 5. Het gedijen van menselijk leven en culturen is in overeenstemming te brengen met een drastische daling van de menselijke bevolking. Het gedijen van niet-menselijk leven vereist een dergelijke daling.
 6. Het beleid moet daarom worden aangepast. Dit beleid betreft elementaire economische, technologische, maatschappelijke en ideologische structuren. De toestand die daaruit zal voortkomen zal heel anders zijn dan de huidige toestand.
 7. De ideologische verandering zal veel meer neerkomen op de waardering van de kwaliteit van leven (gebaseerd op situaties met inherente waarde) dan vast te houden aan een toenemend hogere levensstandaard. Er zal een diepgaand bewustzijn komen van het verschil tussen groot en groots, tussen veel en goed.
 8. Degenen die instemmen met de vorige stellingen hebben een verplichting om de noodzakelijke veranderingen direct of indirect proberen toe te passen. Dit gebeurt liefst op een geweldloze wijze.

Dit Diepe Ecology platform is opgesteld door de Noorse ecofilosoof Arne Naess, samen met George Sessions.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Diepe Ecologie Platform

 1. Icesurfer zegt:

  6 manieren waarop paddestoelen de wereld kunnen redden.

  http://justgoodnews.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s