De veeteelt uitgelegd in mensentermen

Veetelers beweren goed voor hun dieren te zorgen. Maar toch klopt er iets niet. Waarom is er toch nog zoveel leed in de stallen, ondanks de aanwezigheid van dierenartsen en dierenwelzijnswetten? Misschien helpt het om de veeteelt een keer uit te leggen in mensentermen. Dan wordt het meteen voor iedereen duidelijk hoe gruwelijk de veeteelt is. Veetelers kweken doelbewust ernstig lichamelijk gehandicapte dieren.

Varkens in vleesvarkensbedrijven

Stel je een stal voor met duizend kinderen van 2,5 jaar. Eén voor één worden die kinderen op een vrachtwagen gedreven, klaar voor de slacht. Het gewicht van zo’n kind? 70 kg! Zo’n overdadige lichaamsgroei kan niet gezond zijn.

(Een vleesvarken wordt op een leeftijd van 6 maanden geslacht en weegt dan iets meer dan 100 kg. Sommigen bereiken een gewicht van wel 130 kg. Een wild zwijn geldt als normaal varken. Dat wild zwijn weegt op 6 maanden iets meer dan 20 kg. Een vleesvarken weegt dus bijna 5 keer meer dan normaal. Een hypothetische vleesmens zou dan ook 5 keer meer wegen dan een normale mens van dezelfde leeftijd. Om de slachtleeftijd van de vleesmens te bepalen, kijken we naar de normale levensverwachtingen. Een wild zwijn heeft een levensverwachting van 15 tot 20 jaar. Een varken dat 6 maanden oud wordt, leeft dan slechts 3% van de normale levensverwachting. Een normale mens heeft een levensverwachting van 80 jaar, dus 3% daarvan is een leeftijd van 2,5 jaar. Een normale peuter van die leeftijd weegt 14 kg, dus een vleespeuter zou dan bijna 70 kg wegen.)

 

Zeugen in vermeerderingsbedrijven

Stel je een kraamkliniek voor met duizend opgesloten vrouwen die elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt worden en dan telkens bevallen van tweelingen en drielingen. Er is slechts één arts aanwezig. Hoe vermoeiend kan dat zijn? Kun je dan verwachten dat er veel baby’s gaan sterven en dat er veel moeders gezondheidsproblemen krijgen?

(Een wild zwijn geeft per worp geboorte aan ongeveer 5 biggen. In de vermeerderingsbedrijven krijgen de zeugen twee tot drie keer zoveel biggen. Regelmatig hebben de zeugen tepels te weinig voor de biggen. Na elke worp worden de zeugen snel opnieuw zwanger gemaakt.)

Vleeskippen

Stel je een grote donkere stal voor met duizenden peuters van iets ouder dan één jaar. Allemaal kleine zwaarlijvige bodybuildertjes van bijna 30 kg met borstspieren van maar liefst 6 kilogram. Dat is de vertaling naar mensentermen van een vleeskuiken van zes weken oud, dat klaar is voor de slacht. Die peuters krijgen groeistoornissen waardoor meer dan 90% niet meer fatsoenlijk kunnen bewegen en moeilijk aan de bakken met drinken en eten geraken. Ze hebben nog broze beenderen op hun leeftijd, vallen voorover en liggen dan in alle uitwerpselen. 7% van die peuters krijgt daardoor brandblaren op hun borst en meer dan de helft heeft brandwonden op hun voetzolen.

(Een vleeskuiken van 6 weken weegt 2,5 kg, waarvan 20% borstspier. Honderd jaar geleden wogen kuikens van 6 weken oud minder dan 1 kg. De gemiddelde levensverwachting van een kip is 8 jaar. Voor een vleeskuiken is dat slechts 1,4% van die levensverwachting. Een normale peuter van iets meer dan 1 jaar weegt 10 kg.)

Legkippen

Stel je een hoop vrouwen voor die bij elkaar zitten in kleine hokjes. Die vrouwen hebben een ernstig gezondheidsprobleem: ze zijn zodanig gekweekt dat ze bijna elke dag een menstruatie krijgen en daarbij dubbel zoveel menstruatievocht verliezen als normale vrouwen. Op een leeftijd van 20 jaar zijn die vrouwen fysiek uitgeteld, krijgen ze bijna geen menstruaties meer en worden ze geslacht. Andere vrouwen worden kunstmatig zwanger gemaakt en hun baby’s worden na de geboorte weggenomen. De mannelijke baby’s worden meteen levend vergast of versnipperd. De vrouwelijke baby’s worden opgesloten om te menstrueren.

(Het leggen van (onbevruchte) eieren is voor een kip wat menstrueren is voor een vrouw. De voorouder van de kip, het Zuidoost Aziatische Bankivahoen, legt slechts 12 eieren per jaar met een gewicht van iets meer dan 30 gram. De huidige legkip legt bijna elke dag een ei met een gewicht van meer dan 60 gram. De legkip legt ongeveer een jaar lang eieren en wordt daarna meestal geslacht.)

Melkkoeien

Stel je een vrouw voor die elk jaar kunstmatig zwanger wordt gemaakt waarna de baby telkens wordt weggenomen. Ze heeft supergrote borsten waarmee ze dagelijks meer dan 7 liter melk produceert. Door die hoge melkproductie verbruikt ze dagelijks wel 5000 kilocalorieën. Dat is evenveel als 7 uur lang lopen tegen 10 km/uur. Dat is zo fysiek uitputtend waardoor ze last krijgt van borstontstekingen, zweren,…

(Duizend jaar geleden gaven koeien ongeveer 3 liter per dag. Nu is dat 7 keer meer: meer dan 20 liter per dag. Een normale vrouw produceert tijdens de borstvoedingsperiode gemiddeld 1 liter per dag. Dit kost veel energie van de moeder: ongeveer 700 kilocalorieën per liter.)

Vleeskoeien

Een zwaarlijvig gespierd kind dat op een leeftijd van 6 à 7 jaar wordt geslacht en dan meer dan dubbel zo zwaar weegt als een normaal kind van die leeftijd (50 kg in plaats van 24 kg). Het extra gewicht zit in de overdadige spieren, want de organen van dat kind zijn 15% kleiner dan van een normaal kind. Als baby had dat kind reeds erg brede schouders, waardoor de bevalling met een keizersnede moest gebeuren.

(Het oeros is de normale of niet-gedomesticeerde voorouder van de huidige vlees- en melkkoeien. Een volwassen oerosstier woog ongeveer 1000 kg. Een Belgisch witblauw dikbilrund wordt op een leeftijd van anderhalf jaar geslacht en weegt dan bijna 700 kg, dus 70% van een volwassen oeros. Een normale koe heeft een levensverwachting van 15 tot 20 jaar, dus anderhalf jaar voor een koe is ongeveer 6 à 7 jaar voor een mens. 70% van het gewicht van een normale volwassen man van 75-80 kg komt neer op meer dan 50 kg. Een normaal kind van 7 jaar weegt gemiddeld 24 kg.)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De veeteelt uitgelegd in mensentermen

  1. eddy de hond zegt:

    Eye-opener.

  2. Anne zegt:

    Goed bedacht! Mensen staan vaak zo ver van andere dieren af, dat ze zich niet realiseren hoe gruwelijk de hele industrie is. Wil je er niet aan bijdragen? Gebruik dan geen dieren. Ook zonder dieren kan je prima leven.

  3. nog een invalshoek: de nazi’s hebben hun uitroeiingssysteem destijds gekopieerd van de vleeverwerkingsindustrie (sic) in Chicago! De dierlijke holocaust bestond al eeuwen voordien, tijdens WO II en bestaar nog altijd! Erger zelfs: toen de concentratiekampen bevrijd werden, werden ENKEl de mensen vrijgelaten, de dieren (die er ook waren aangzien er ook kleinere slachthuizen bestonden in de kampen) werden aan hun lot overgelaten! Van dubbele moraal gesproken !Bovendien, elke veeteler die zegt goed voor z’n dieren te zorgen, zal dat ook effectief zo beleven, net als veel seriële moordenaars en verkrachters ook denken dat ze goed zijn voor hun slachtoffers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s