Effectief altruïsme en rationele ethiek

Een rationele ethiek is een consistente ethiek die het beste past bij onze sterkste morele intuïties en waarden en daarbij zoveel mogelijk willekeur uitsluit. Een voorbeeld van een consistent ethisch systeem is de morele hand. Het tegendeel van een rationele ethiek is pseudo-ethiek, te vergelijken met irrationele pseudowetenschap. Een rationele ethiek kan gebaseerd worden op de fundamentele ethische formule: iedereen moet die morele regels volgen waarvan iedereen kan willen dat iedereen ze naleeft, in alle mogelijke werelden.

De nieuwe beweging voor effectief altruïsme sluit nauw aan bij een rationele ethiek. Effectief altruïsme zoekt naar de meest efficiënte manieren om zoveel mogelijk goeds te realiseren, waarbij het goede bepaald wordt door een rationele ethiek. Bij het effectief altruïsme probeert men zoveel mogelijk denkfouten (cognitieve bias) te vermijden. De slogan voor een effectief altruïsme gebaseerd op een rationele ethiek zou kunnen luiden: doeltreffend in middelen, consequent in doelen.

Binnen het effectief altruïsme zijn er verschillende stromingen om zoveel mogelijk goeds te realiseren.

Armoedebestrijding en menselijke gezondheid. Organisaties zoals GiveWell onderzoeken welke goede doelen de meeste gezonde levensjaren kunnen redden met de minste financiële middelen en de minste risico’s. Het verspreiden van muskietennetten tegen malaria en het verzorgen van ontwormingscampagnes zijn daarbij vaak de meest doeltreffende strategieën.

Existentiële risico’s. Bij een existentieel risico of globale catastrofe staat het voortbestaan van alle (rationeel denkend) leven op aarde op het spel. Voorbeelden zijn de gevaren van kunstmatige superintelligentie (robots die slimmer worden dan mensen), dodelijke technologieën, komeetinslagen en op hol geslagen klimaatveranderingen. Omdat er zoveel toekomstig leven op het spel staat, loont het al de moeite om een existentieel risico met een kleine fractie te verlagen. Veel effectief altruïsten steunen daarom organisaties zoals het Centre for the Study of Existential Risk.

Dierenwelzijn. Wat GiveWell doet voor menselijke gezondheid, doet Animal Charity Evaluators (ACE) voor dierenwelzijn. Volgens ACE is vegan outreach (het promoten van plantaardige voeding) misschien wel de meest effectieve strategie om dierenrechten en dierenwelzijn te bevorderen. In Vlaanderen zijn voornamelijk EVA, Animal Rights en Bite Back bezig met het promoten van plantaardige voeding.

Ook andere organisaties houden zich bezig met de studie van economische efficiëntie van maatregelen, het vinden van de beste beroepen om zoveel mogelijk goeds te doen (bv. 80.000 Hours) en het promoten van de beweging voor effectief altruïsme (bv. het Centre for Effective Altruism).

Binnen de beweging van effectief altruïsme ligt mijn focus vooral op de belangrijkste win-win-winmaatregelen. Dat zijn maatregelen die de meeste voordelen genereren op het vlak van welzijn (bv. gezondheid), rechten (bv. van vrouwen, dieren, arbeiders) en milieu (bv. biodiversiteit). De belangrijkste drie win-win-winmaatregelen zijn: veganisme (EVA en Bite Back), gezinsplanning (UNFPA en IPPF) en een groene belastingverschuiving dat een basisinkomen financiert (bv. het Center for the Advancement of the Steady State Economy).

Dit bericht werd geplaatst in Artikels, Blog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s