Gezinsplanning als wondermiddel?

Welke goede doelen zijn het meest doeltreffend in het bestrijden van armoede en het redden van gezonde levensjaren? Dat is één van de vragen waar de groeiende mondiale beweging voor effectief altruïsme een antwoord op zoekt. Toppers op het vlak van gezondheid zijn onder andere het verspreiden van muskietennetten tegen malaria en het verzorgen van ontwormingscampagnes in het Zuiden. Maar op deze wereldbevolkingsdag kunnen we eens stilstaan bij een andere zeer effectieve maatregel: investeren in gezinsplanning door het aanbieden van anticonceptiemiddelen om ongewenste zwangerschappen te vermijden. Gezinsplanning is natuurlijk niet het wondermiddel om alle wereldproblemen op te lossen, maar het is wel één van de weinige middelen die heel veel voordelen biedt.

Wat als we ervoor zorgen dat elke zwangerschap gewenst is? Elk jaar worden 80 miljoen vrouwen ongewenst of onvoorzien zwanger. Een investering van slechts 1000 euro in gezinsplanning vermijdt ongeveer 17 ongewenste zwangerschappen. Dat wil zeggen: 8 abortussen minder (waarvan 5 onveilig en 2 met ernstige complicaties) en 9 ongeplande geboortes vermeden (waarvan 2 miskramen). Verder zorgt dat voor een reductie van 0,3 kindersterftegevallen bij de geboorte en 0,02 gevallen van moedersterfte op het kraambed, waardoor er 0,03 kinderen niet meer wees worden. Door die 1000 euro worden 12 gezonde levensjaren van moeders en pasgeboren kinderen gered. Gezinsplanning is daardoor naast malariabestrijding, ontwormingscampagnes en tuberculosebehandeling één van de meest kostenefficiënte manieren om gezonde levensjaren te redden.

Maar gezinsplanning biedt nog veel meer voordelen: minder overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen, betere onderwijskansen voor kinderen, een daling van de inkomensongelijkheid van gezinnen, een hogere mentale gezondheid van kinderen, een verlichting van het armoedeprobleem, een lager risico op burgerconflicten en een lagere impact op het milieu. Als we nu grondig investeren in gezinsplanning, dan kunnen we de wereldbevolking in 2100 beperken tot 7 miljard mensen in plaats van 12 miljard.

Minder geboortes wil zeggen minder mensen die CO2 uitstoten. Dat gezinsplanning zodoende leidt tot een vermindering van de klimaatopwarming is mooi meegenomen. En ook hier blijkt gezinsplanning één van de kostenefficiëntste manieren te zijn om onze mondiale CO2-uitstoot te verminderen: de investering van 1000 euro zal op termijn resulteren in een daling van de CO2-uitstoot met bijna 100 ton, ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 5 Belgen.Vandaar dat de Britse organisatie Population Matters begonnen is met het project PopOffsets om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je vakantiereis te compenseren.

Gezinsplanning is een zeer doeltreffende win-win-winmaatregel: goed voor de vrouwen, goed voor de arme gezinnen, goed voor de volksgezondheid en goed voor het milieu. We hoeven niet aan arme vrouwen te vragen om minder kinderen te krijgen omwille van het milieu. En dwangmaatregelen om geboortes te beperken zijn ook niet nodig. Al wat we moeten doen is het aanbieden van anticonceptiemiddelen en het investeren in gezondheidsklinieken voor vrouwen. Zo voldoen we aan de wens van miljoenen vrouwen om niet zwanger te worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gezinsplanning als wondermiddel?

  1. thortalpe zegt:

    Whaw! To the point!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s