Ecologische rechtvaardigheid, biocentrisch altruïsme en doeltreffende geweldloosheid

Biocentrisme: De filosofie dat elke levensvorm intrinsieke waarde heeft (waarde onafhankelijk van het nut voor de mens), en dat de mens niet centraal staat, maar een gelijkwaardige partner is met de niet-menselijke natuur. De nadruk ligt op het nastreven van het welzijn van elk levend wezen in elke persoonlijke, politieke of economische kwestie. Biocentrisme staat tegenover antropocentrisme, de stelling dat de mens centraal staat en meer waarde heeft dan dan de rest.

Altruïsme: onbaatzuchtigheid, anderen behulpzaam zijn met geen of nauwelijks eigenbelang. Altruïsme staat tegenover egoïsme, de hebzucht waarbij een persoon meer aan zijn eigen genot en pleziertjes denkt en de vitale belangen van anderen minacht.

Het biocentrisch altruïsme is niets anders dan een onvoorwaardelijke dienstbaarheid, een zorgzaam engagement, een standvastige strijd tegen onrecht, een vastberaden verzet tegen ongelijkwaardigheid en een continue bescherming van de waardigheid van al het kwetsbare leven.

Enkele ethische stellingen die het biocentrisch altruïsme samenvatten.

De grootste uitdaging in de wereld: ecologische rechtvaardigheid

1)        Twee grote problemen. De diepe kloof tussen arm en rijk is een ernstige onrechtvaardigheid in de menselijke samenleving. De massale uitsterving van dier- en plantensoorten is een ecologische crisis. Daarom moeten we menselijke gelijkwaardigheid (rechtvaardigheid) respecteren zonder het ecologisch draagvlak van de aarde te overschrijden. Iedereen dezelfde rijkdom geven als een gemiddelde Belg is ecologisch niet duurzaam.

2)        Technologische ontwikkeling is niet voldoende om beide dringende problemen op te lossen, want de vereiste technologie moet bio-fysisch mogelijk, ecologisch duurzaam, ethisch verantwoord, financieel-economisch haalbaar en zeer snel beschikbaar zijn.

3)        Overconsumptie en overbevolking aanpakken is ook noodzakelijk om deze problemen op te lossen, want er zijn te veel mensen die te veel luxe kopen. De consumptie van niet-noodzakelijke producten moet dalen, en het is ook nodig rechtvaardige voorwaarden te creëren voor een vrijwillige zwangerschapsbeperking (met respect voor het recht op een waardig leven van iedereen).

4)        Ecologische evenwaardigheid is de ethische basis, en impliceert een zoektocht naar een samenleving en een economie gebaseerd op biocentrisch altruïsme.

Het hoogste morele ideaal: biocentrisch altruïsme

1)       Vergroot de morele gemeenschap (de verzameling van alle wezens die moreel waardevol zijn): stop discriminatie en onderdrukking. Biocentrisme wil zeggen dat niet alleen ikzelf, niet alleen mijn familie en vrienden, niet alleen de mensen, niet alleen de dieren, maar dat álle levende wezens (mensen, dieren en planten) centraal staan en moreel waardevol zijn. We mogen geen enkel levend wezen louter als een gebruiksvoorwerp voor onze doelen gebruiken. We moeten zoveel mogelijk de vitale levensrechten van mens, dier en natuur respecteren. Leven doden mag enkel voor essentiële behoeften.

2)       Respecteer diversiteit: tussen mensen, culturen, soorten, ecosystemen. Bescherm culturele diversiteit (inheemse volkeren) en biodiversiteit.

3)       Ontwikkel een gevoel van universele liefde, een verbondenheid met alle leven, zelfs met mensen die hoogst immorele handelingen doen. Deze medelevende liefde is zoals de onvoorwaardelijke zorg van een moeder voor haar kinderen: zelfs als haar zoon de meest verschrikkelijke dingen doet, houdt ze nog steeds diepgaand van hem en zal ze hem proberen te helpen om zijn immoreel gedrag te stoppen.

4)       Bevrijd uzelf van uw ego, uw bezittingen, persoonlijke verlangens en negatieve gevoelens (hebzucht, jaloezie, schuld, ongeduld, ontevredenheid, haat, woede, frustraties, angsten en zorgen). Gebruik de universele liefde om kracht te winnen voor deze innerlijke bevrijding en zelfbeheersing. Dit geeft een vreugdevol lijden (diepe vreugde door de verbondenheid en de innerlijke vrijheid, en lijden ten gevolge van het inzien van de tragedies in deze wereld).

Dit resulteert in biocentrisch altruïsme (de ander dienen zonder egoïsme en hebzucht): een actieve, dappere en zorgzame toewijding om alle kwetsbare of bedreigde leven te beschermen.

De moeilijkheid in de strijd om leven te redden: doeltreffende geweldloosheid

1)       Onderschat nooit de slechtheid van geweld. Geweld is leven kwetsen, doden of beschadigen, denken of spreken met haat of minachting, eigendom beschadigen of vernietigen, een persoon beledigen, ergeren of provoceren, het risico op negatieve gevolgen verhogen of het afzien van het geven van hulp aan bedreigd leven.

2)       Onderschat nooit de goedheid van het helpen van leven. We moeten bescheiden blijven bij het beoordelen van de toegestane hoeveelheid van geweld van onze acties. Wie heeft een weegschaal die sterk genoeg is om te bepalen of een actie overhelt naar het goede of het slechte?

3)       Streef naar effectiviteit en geweldloosheid, waarbij medeleven en universele liefde onze gidsen zijn. Dit houdt in dat we altijd zowel slachtoffers als daders, wat ze ook doen, moeten benaderen met dezelfde waarde en respect als onze beste vriend. Gebruik geen geweld als je niet dat gevoel van liefde hebt.

4)       Bescherm het morele zelf van daders. Het morele zelf is het meest waardevolle aspect van een mens. Iets immoreel doen beschadigt het morele zelf. Universele liefde vereist dat we slachtoffers beschermen, maar ook dat we daders bevrijden en genezen van morele zelfvernietiging.

5)          Streef naar verzoening. Verzoening is zelden te verzoenen met geweld.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s