Voor het eerst iedereen in de politiek

Waarom ik opkom als kandidaat voor de nieuwe partij DierAnimal

Er zit veel ongewenste willekeur in de standpunten van politieke partijen. Neem de Vlaams Belang slogan “Eerst onze mensen”. Wie zijn “onze” mensen? Wat is ons eigen volk? Is dat je gemeente, je provincie, je gewest, je land, je continent of de hele wereld? Als je een Vlaming bent, dan behoor je net zo goed tot het Belgische en het Europese volk. Hoe weten we wat ons echte volk is? Mag ik naar willekeur een groep kiezen zoals de Europeanen en zeggen dat dat onze mensen zijn? In ieder geval: als ik een willekeurige groep kies, dan ga ik sommigen uitsluiten, en dat is voor die uitgestotenen ongewenst. Vandaar de ongewenste willekeur.

Maar er schuilt ook willekeur achter het woordje “mensen”. Als er “blanken” stond geschreven, dan was er duidelijk sprake van racisme, een ongewenste willekeur. Maar waarom luidt de slogan niet “eerst onze apen”, of “eerst onze zoogdieren”? Mocht je eraan twijfelen: als jij een mens bent, dan ben je minstens zo goed aap en zoogdier, want mensen vormen een deelverzameling van de apen, die op hun beurt deel uitmaken van de zoogdieren. Natuurlijk gaat straks niet elk zoogdier stemmen, maar er zijn ook mensen – denk aan ongeneeslijk zieke kinderen en ernstig mentaal gehandicapten – die ook nooit zullen gaan stemmen. Het is willekeur om belanghebbende voelende wezens uit te sluiten omdat ze niet het lichaam van een mens hebben.

Voor het eerst in de Belgische politiek is er een partij die zegt: “Eerst iedereen”, zonder willekeurige uitsluiting. De nieuwe politieke partij DierAnimal wil iedereen – alle dieren en huidige en toekomstige generaties – vertegenwoordigen. Je hond of kat heeft ook een eigen persoonlijkheid, gevoelsleven en bewustzijn. Honden, katten, en bij uitbreiding alle bewuste, voelende, wilshebbende wezens, behoren daarom net als kinderen tot “iedereen”. Van zodra iemand, bijvoorbeeld een kind of varken, bepaalde gevolgen van politiek beleid wel of niet wil, behoort dat wezen tot “iedereen” die een vertegenwoordiging moet krijgen in het parlement. DierAnimal neemt iedereen in rekening, terwijl de andere partijen een one-issue insteek hebben: N-VA en Vlaams Belang komen op voor Vlamingen, PVDA en SP.A voor arbeiders, Groen voor het milieu. DierAnimal is de eerste onpartijdige partij in België.

Natuurlijk is geen enkele partij echt one-issue. Elke partij denkt ook wel aan niet-menselijke dieren, zoals GAIA concludeert na analyse van de partijstandpunten. Vreemd genoeg focust GAIA op hun website kiezenvoordieren.be op de gevestigde partijen, en verdwijnt DierAnimal in een link in een voetnoot. Dat is een gemiste kans. Elke partij heeft ook wel milieustandpunten, maar hoe zouden ecologisten aan Groen uitleggen dat ze andere partijen aanbevelen als koplopers op vlak van milieu?

Hier is een eenvoudige test: kun je voorspellen of N-VA voor Vlaanderen een voortrekkersrol wil voor een handelsverbod op bont? Of wat vind SP.A van beschutting voor weidedieren? De logica waarom een partij wel het ene dierenwelzijnsstandpunt onderschrijft, maar niet het andere, is ver zoek. Waarom is PVDA tegen een Brussels verbod op onverdoofd slachten? Het lijkt op pure willekeur. En dat komt omdat die partijen in zekere mate one-issue zijn: er is bijvoorbeeld geen logisch verband tussen Vlamingen of arbeiders aan de ene kant en bont of onverdoofd slachten aan de andere. Met uitzondering van DierAnimal: hun partijprogramma hoef je niet eens te lezen om de antwoorden te kennen.

DierAnimal heeft een voordeel dat ze zich als nieuwe partij nog niet heeft vastgezet in bepaalde standpunten over bijvoorbeeld veiligheid, sociale rechtvaardigheid of ecologische duurzaamheid. Vaak blijven partijen bij hun oude standpunten, ook al blijken die achteraf niet zo effectief te zijn om hun waarden te realiseren, uit schrik om gezichtsverlies te lijden door bochten te maken. Een nieuwe partij die voor iedereen opkomt, kan flexibeler op basis van het nieuwste en meest betrouwbare wetenschappelijk bewijs de beste standpunten van de andere partijen overnemen.

Een dierenpartij zoals DierAnimal is nodig in de politiek, omdat politiek beleid een invloed heeft op het welzijn van vele dieren. In België worden meer dan 300 miljoen veedieren per jaar gekweekt. Tel daar nog de miljoenen huisdieren en wilde dieren bij. Het gaat om gigantische hoeveelheden welzijn en leed. Een partij die zelfs maar een klein comparatief voordeel heeft ten opzichte van de andere partijen om dat dierenleed te verminderen, kan al snel het beste scoren op vlak van de verhoging van het welzijn op aarde.

Dit bericht werd geplaatst in Blog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s