Over Stijn Bruers

P1070225Stijn Bruers (1981) is doctor in de wetenschappen (theoretische natuurkunde en ecologie, KULeuven), doctor in de moraalfilosofie (dierenethiek, UGent) en master in de beleidseconomie (KULeuven). Stijn is een rationeel ethicus, onderzoeker en activist die zich reeds vele jaren inzet voor goede doelen. Zo is hij als freelancer en vrijwilliger betrokken bij verschillende organisaties die werken op het vlak van ecologie, mensenrechten, dierenrechten, sociale rechtvaardigheid en vrede. Stijn is winnaar van de SKEPP-prijs 2015, voorzitter en mede-oprichter van Effectief Altruïsme België, oprichter van het Centrum voor Rationaliteit en Ethiek en was de eerste Belg die met Sea Shepherd meevaarde in Antarctica om te strijden tegen de illegale Japanse walvisjacht. Stijn promoot het effectief altruïsme, geeft regelmatig lezingen en schrijft artikels en boeken over milieufilosofie en ethiek.

De standpunten op deze website zijn de persoonlijke mening van Stijn Bruers, niet van de organisaties waar hij bij betrokken is.deck 1 - kopie

Organisaties waarvoor Stijn zich momenteel het meeste inzet

Effectief Altruïsme België: voorzitter, mede-oprichter, vrijwilliger, spreker
Bite Back: actievoerder, voorlichter, woordvoerder, vrijwilliger
Centrum voor Rationaliteit en Ethiek: oprichter, spreker
DierAnimal: partijlid

Organisaties waarvoor Stijn zich reeds inzette

Ecolife: projectverantwoordelijke
Greenpeace: actievoerder, voorlichter
Sea Shepherd: vrijwilliger, crewmember
Sea First Foundation: lid raad van bestuur, vrijwilliger
BE Vegan: hoofd wetenschappelijk adviesorgaan
Aardewerk: lid van de Draaischijf, redacteur Nieuwsbrief
Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, Neteland: vrijwilliger
EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief)
11.11.11
Netwerk Vlaanderen
Groen
Bomspotting, Vredesactie
Action Sociale Benin
ABPF Association Béninoise pour la Promotion de la Famille
ONE
Catapa

 

6 reacties op Over Stijn Bruers

 1. Beste Stijn …

  Allemaal prachtige en waardevolle acties!! gefeliciteerd …
  Maar wat denk je als activist over de grootschalige ontbossingen hier in Vlaanderen, uitgevoerd door Natuurpunt en gefinancierd door de EU en onze Vlaamse overheid? ( het Natura 2000 project).
  In mijn dorp alleen al heeft Natuurpunt 150 ha bos kaalgekapt, geplagd en de vruchtbare grond afgegraven… in heel Vlaanderen al zo’n 2.000 ha !! En dit in het minst beboste landje van het hele Europese continent!!!…. Natuurpunt krijgt de steun van de “groene” beweging en ook van de “groene partij” . Er leeft niets meer in onze bossen.. het is één groot pretpark geworden… is dit ecologie? en wat hebben deze grootschalige vernietigingswerken met “biodiversiteit” te maken???… Ik begrijp er niets meer van… maar misschien ben ik niet slim genoeg???
  Kunnen we niet samen aan het noodzakelijke herstel gaan werken. ?

  vriendelijke groet,

  daelemans marc

 2. Marc De Meersman zegt:

  Wat een mooie referenties! En dan kiest zo iemand voor ggo-landbouw?? Onbegrijpelijk! Neen, van zo iemand verwacht je gewoon dat hij voorstander is van de ontwikkeling van biologische landbouw, biodynamische eventueel, permacultuur edm… Maar dan flagrant kiezen voor manipulatie van de gewassen, als ‘natuur-gericht-mens’? Niet verder kijken dan je neus lang is en op basis van het feit dat ggo-landbouw iets ‘beter’ is dan conventionele, dààrvoor kiezen?? Geen woord over biologische landbouw dat zo in opkomst is?? Onbegrijpelijk!! Ik ben alweer een ontgoocheling rijker.

  • stijnbruers zegt:

   Marc, ik ben van mening dat ggo’s perfect kunnen ingezet worden in biologische landbouw, permacultuur en agro-ecologie. Ggo’s zijn veredelde gewassen en de biologische landbouw maakt reeds gebruik van veredelde gewassen die even veilig zijn als ggo’s. Denk aan de ontwikkeling van ggo’s die extra voedingswaarde hebben, zoals extra vitaminen, mineralen of omega-3 vetzuren. Deze zijn gezonder dan de huidige biologische gewassen. En denk aan ggo’s die resistenter zijn tegen schimmels en plagen. Die hebben minder pesticiden nodig dan de huidige biologische gewassen. En denk aan ggo’s die zelf stikstof kunnen fixeren: die hebben minder mest nodig dan de huidige biologische gewassen. En ggo’s die resistenter zijn tegen droogtes en dus minder water nodig hebben dan de huidige biologische gewassen. En ggo’s die sneller groeien en daardoor minder land nodig hebben dan de huidige biologische gewassen. De biologische landbouw kan nog sterk verduurzamen door ggo’s te gebruiken. Bij permacultuur komt het erop neer om de juiste planten en organismen bij elkaar te zetten. Gewasveredeling zoals genetische manipulatie breidt dat principe verder uit tot het niveau van de genen, door ook de juiste genen bij elkaar te zetten.

 3. Beste Stijn,

  Ik ben zopas begonnen in je boek ‘weet wie je eet’. Ik heb er ook een vermelding in een blogartikeltje van gemaakt. Is hetgeen ik geschreven heb ok voor jou? Zoniet, laat me maar weten als er iets niet klopt, dan pas ik het aan. Groetjes Amanda.
  Ps hier de link:
  https://amandanatuurlijkblog.wordpress.com/2016/11/05/gebrek-aan-vegetarische-inspiratiewat-nu/

  • stijnbruers zegt:

   Hoi Amanda,
   ben benieuwd naar wat je van mijn boek vindt
   Groetjes
   Stijn

   • Goh ik vond het zeer de moeite. Het heeft me overtuigd dat ik met mijn denken in de (voor mij toch althans) juiste richting aan het gaan was. Maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik vind het zo moeilijk om kaas te laten. Beetje bij beetje zal het echter zeker lukken. Dus ja, je hebt met je boek weer iemand erbij die een andere, veel diervriendelijkere, weg is ingeslagen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s